A Catalunya hi ha 140 ràdios il·legals

Search
Close this search box.

Cop a la pirateria radiofònica

Cop a la pirateria radiofònica

L’Ajuntament de Barcelona retira antenes il·legals del Carmel a instàncies de la sentència guanyada als tribunals per l’Associació Catalana de Ràdio.

Després d’anys de contenciosos, i de què els tribunals donessin la raó a l’Associació Catalana de Ràdio, l’Ajuntament de Barcelona finalment ha actuat aquesta setmana i ha retirat part de les instal·lacions il·legals de telecomunicacions de l’àrea del Carmel. Els veïns de la zona sempre han mantingut que les antenes són molt perjudicials per la salut segons les medicions radioelèctriques i que a més interfereixen amb els seus electrodomèstics i aparells electrònics. Rosa Alarcón, regidora d’Horta Guinardó i de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, ha assegurat que “s’ha aconseguit una gran fita”.

L’Associació Catalana de Ràdio ha aconseguit aquesta primera demolició després d’anys de denúncies al CAC, a la Generalitat,a l’Ajuntament de Barcelona i finalment als jutjats. És una sentència ferma del TSJC de 4 de juliol de 2018 la que dona peu a les actuacions dutes a terme aquesta setmana.

Moltes d’aquestes torres de telecomunicacions estan situades en finques particulars per les quals el propietari pot arribar a cobrar uns 400 euros mensuals per cedir el seu terrat. L’informe de Nivells d’Exposició a Emissions Radioelèctriques realitzat en el 2015 per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (per encàrrec de l’Associació Catalana de Ràdio) verificava que els nivells d’exposició a emissions radioelèctriques en onze torres situades en finques particulars superaven els límits establerts en les Recomanacions de la Unió Europea (1999), amb el que s’incomplien els criteris de protecció sanitària enfront de camps electromagnètics.

Segons l’ACR, la falta de control sobre les il·legals perjudica els veïns i veïnes de les zones on es fan aquestes instal·lacions, i també a l’audiència per la pèrdua de qualitat del senyal de les ràdios amb llicència per la disminució de la seva cobertura. Així mateix no es garanteixen els drets de l’audiència pel que fa als continguts emesos.

Des de l’Associació Catalana de Ràdio s’assegura que continuaran denunciant tant les ràdios que ocupen il·legalment l’espectre, com les ràdios que exploten il·legalment freqüències de titularitat municipal.

En aquest sentit, l’ACR entra periòdicament a la Secretaria de Comunicació de la Generalitat la llista de les emissores il·legals que es poden documentar, perquè la Generalitat hi actuï segons les seves competències.

Comparteix aquest article

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Entrades relacionades